Starea de bine

Fericirea, starea de bine, mulţumirea, armonia, bucuria şi pacea

nu înseamnă toate acelaşi lucru, însă toate sugerează stimă de sine şi o perspectivă pozitivă asupra vieţii. 

Secretele stării de bine

Cineva spunea odată că secretul fericirii rezidă în a avea pe cineva să iubeşti, a avea ceva de făcut şi a avea ceva ce aştepţi. Există probabil ceva adevăr în această zicală, deşi nu înseamnă că trebuie să ai neapărat un partener de viaţă înnebunit după tine, o funcţie de conducere şi o croazieră în jurul lumii pe care să o aştepţi, pentru a te bucura de viaţă.

Acel "cineva pe care să-l iubeşti" poate fi un prieten, o rudă sau un animal de companie, iar acel "ceva de făcut" şi acel "ceva de aşteptat" poate fi absolut orice îţi face plăcere.

Însă chiar dacă le ai pe acestea trei, vor exista momente când nu te vei simţi foarte fericit. Dispoziţia noastră poate fi afectată de tot soiul de lucruri, inclusiv stilul de viaţă, experienţele anterioare şi factorii genetici.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că persoanele care par a fi întotdeauna într-o dispoziţie bună, sunt "dotate" în mod natural cu cantităţi mai mari din anumite substanţe - un tip de hormoni, denumit endorfine, şi neurotransmiţători, ca dopamina şi serotonina.

Acestea sunt eliberate de către creier şi ne fac să ne simţim bine atunci când facem sau suntem martori la ceva plăcut.

Starea noastră de spirit este doar parţial influenţată de trecut sau de factorii fizici. Restul rămâne în responsabilitatea noastră - felul în care gândim lucrurile şi cum reuşim să gestionăm anumite aspecte ale vieţii noastre. Majoritatea dintre noi suntem mai influenţaţi de sentimentele noastre decât am fi înclinaţi să credem. Putem întotdeauna să evităm gândurile negative, însă unul dintre secretele echilibrului mintal este acela de a fi capabili să observăm ori de câte ori "alegem" sau "ne permitem" să gândim negativ şi nu pozitiv şi de a monitoriza felul în care stilul de viaţă ne afectează starea de spirit.

Ce ne facem să ne simţim bine?

Ce trebuie să eliminăm din viaţa noastră?

Nu există o reţetă-instant pentru starea de bine - însă iată câteva dintre ingredientele principale.

Stima de sine

Un "ingredient" important pentru starea de bine este stima de sine. Definiţia variază, însă cu toţii suntem de acord că o stimă de sine ridicată înseamnă că ne apreciem ca persoană şi ca valoare individuală. Mai specific, aceasta înseamnă că avem o atitudine pozitivă, suntem încrezători în propriile abilităţi şi ne vedem ca fiind competenţi şi ca având control asupra vieţii noastre.

Lipsa stimei de sine poate însemna că ne simţim neajutoraţi, slabi şi chiar deprimaţi.

Stima noastră de sine are mari implicaţii în alegerile pe care le facem: istoria stimei de sine începe în copilărie şi continuă pe durata vieţii, afectându-ne toate deciziile pe care le luăm.

Respingerile, dezamăgirile şi eşecurile sunt parte din viaţă şi chiar cele mai mari eforturi se pot dovedi uneori lipsite de succes, însă stima de sine ne poate ajuta să trecem peste perioadele dificile.

Tipărire

FaLang translation system by Faboba